ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Tην Παρασκευή 6 Μάϊου 2022 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας ενημερωτική δράση σε μαθητές των Α και Β τάξεων, με θέμα “Ραδιενέργεια και Κάπνισμα” από τον κ. Κώστα Κάππα, ομότιμο καθηγητή Ακτινοφυσικής και Ακτινοθεραπείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεργάτη της Γενικής Κλινικής  ‘ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΠΑΤΣΙΔΗΣ ΑΕ’,  και μέλους του Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Οπως ανέφερε ο κ.  Κάππας, «και μόνο που υπάρχουμε απορροφούμε ακτινοβολία από το φυσικό περιβάλλον. Η ακτινοβολία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, επειδή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από:

  1. την κοσμική ακτινοβολία,
  2. το αέριο ραδόνιο-222 που εκλύεται από τα έγκατα της Γης
  3. ραδιενεργές ουσίες υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος.

Ακόμη και οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν έστω και σε ελάχιστη ποσότητα ραδιενεργές ουσίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε ένα λεπτό πραγματοποιούνται μισό εκατομμύριο ραδιενεργές διασπάσεις στο στομάχι μας!».

Σύμφωνα με τον κ. Κάππα, ειδικά το ραδόνιο-222 μεταπίπτει, λόγω εκπομπής ακτινοβολίας, σε άλλα ελαφρότερα ραδιενεργά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πολώνιο-210, ο «ένοχος» για τη ραδιενεργό μόλυνση του καπνού. Το πολώνιο-210 είναι στερεό, υπό μορφή σκόνης, και επικάθεται εύκολα στα φυτά. Και ενώ στην πλειονότητα των φυτών η σκόνη αυτή διασκορπίζεται με τον άνεμο και τη βροχή, στην περίπτωση του καπνού, το πολώνιο-210 προσκολλάται στα φύλλα του. Κατά τη βιομηχανική επεξεργασία του φυτού, κατακρατείται το πολώνιο-210, με αποτέλεσμα τα προϊόντα καπνού να περιέχουν, εκτός από χημικές ουσίες, και ίχνη ραδιενεργών ουσιών.

«Συνεργός στο έγκλημα» είναι η πίσσα του τσιγάρου η οποία στη συνέχεια παγιδεύει το πολώνιο-210 στους πνεύμονες.

Έτσι, το συνεχές κάπνισμα εξασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία του επιθηλίου των πνευμόνων με ραδιενέργεια. Μάλιστα, σε ορισμένες μικρές περιοχές του πνεύμονα, όπου συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα η ραδιενεργός ουσία, η απορροφούμενη δόση ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερη της ετήσιας φυσικής ακτινοβολίας και είναι συγκρίσιμη με αυτή που απορροφούν κάθε ένα έτος οι ανθρακωρύχοι.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Όπως τόνισε ο κ. Κάππας, «η συμβουλή είναι μία. Κόψτε αμέσως το κάπνισμα!».