«ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΛΥΣΗ;»

Την εντυπωσιακή έκθεση στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Υπάρχει σε όλα λύση;» επισκέφτηκαν μαθητές των Α και Β τάξεων (τμήματα Α2, Β2) του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας, στις 19/12/2022, με συνοδούς καθηγητές τους Φώτιο Μπαρμπαρούση, Παναγιώτη Παπαδημητρίου, Χρυσούλα  Καρανταΐδου και Κωνσταντίνο Καλτσά.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, και επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αναδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πώς τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου.

Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και επιτρέπουν τη συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και οι ενήλικοι μαγεύονται από τη γοητεία της επιστήμης.

Η έκθεση, όπως και τα ίδια τα μαθηματικά, είναι αναμφίβολα για όλους.