6 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Καθώς η βία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας σε ενδοσχολικό και όχι μόνο επίπεδο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ακούγονται μηνύματα κατά τέτοιων φαινομένων ώστε όλοι οι άνθρωποι και ακόμη περισσότερο οι νέοι, που τώρα ΄΄ανοίγονται στη ζωή΄΄ να προβληματίζονται, να ευαισθητοποιούνται και να κατανοήσουν ότι φαινόμενα βίας κι εκφοβισμού πρέπει να εκλείψουν. Γιατί η βία τραυματίζει το σώμα αλλά και την ψυχή.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας στις 3 και 4 Μαρτίου 2022, σε όλες τις τάξεις, διάφορες σχετικές δράσεις .

Βασικοί στόχοι των δράσεων αυτών ήταν η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός των μαθητών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, να μάθουν με άλλα λόγια οι μαθητές να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μία άλλη οπτική, μπαίνοντας συμβολικά στη θέση των άλλων. Εξίσου σημαντικοί στόχοι τέτοιου είδους δράσεων είναι η πρόληψη φαινομένων βίας στο χώρο του σχολείου αλλά και εκτός, καθώς και η ενθάρρυνση των μαθητών να αναζητούν βοήθεια εάν έρχονται αντιμέτωποι με κάποια μορφή βίας και εκφοβισμού.

Οι δράσεις συμπεριελάμβαναν προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε όλα τα τμήματα του σχολείου και ακολουθούσε συζήτηση για τη βία και τον εκφοβισμό. Μια άλλη δραστηριότητα αφορούσε στην καταγραφή μηνυμάτων κατά της βίας και του εκφοβισμού τα οποία εκτυπώθηκαν σε αυτοκόλλητα χαρτιά και μαθητές του σχολείου τα κόλλησαν πάνω τους και κυκλοφορούσαν στο σχολείο με αυτά.

Για τις δράσεις συνεργάστηκαν οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής του 2ου ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2021-2022, Ευαγγελία Σίνδρα, ΠΕ 83 καιΕλένη Μουλάκη ΠΕ 84, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Σοφία Αποστολίνα ΠΕ 82, Κωνσταντίνος Υψηλός ΠΕ 04.02 και η ψυχολόγος του σχολείου μας Μαρία Λιάκου ΠΕ 23, μαθητές- μέλη του δεκαπενταμελούς, ενώ πολύτιμη αρωγός στην όλη προσπάθεια στάθηκε η Διεύθυνση του σχολείου.

Το σημαντικό μήνυμα που χρειάζεται να περάσει σε όλους είναι ότι η βία χρειάζεται να βγει από τη ζωή μας.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΦΙΛΙΑ,ΤΗ ΖΩΗ!!!

ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΕΛ Σκύδρας Bullying_360p.mp4
<https://drive.google.com/file/d/1Jrebo96dKJpNR18Mk2Lq6u0r6sZ3Khr0/view?usp=drive_web>

LocomondoΧέρια σαν κι αυτά Ελληνική Νοηματικ…
<https://drive.google.com/file/d/1EgXADKLrblC844boyIeFeZizegfhaiIr/view?usp=drive_web>

STOP BULLYING – short film (4ο ΓΕΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ.mp4
<https://drive.google.com/file/d/1pSzZiXYe6GE3YkCMarYF8RETDysuHH1O/view?usp=drive_web>

Download file