ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΣΦΗΚΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σφήκια Ημαθίας, πραγματοποίησαν την Παρασκευή (17-03-2017) μαθητές της Β τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και της Γ τάξης, της ειδικότητας Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

‘Οπως είναι γνωστό ο ποταμός Αλιάκμονας είναι ένας από τους κυριότερους υδατικούς πόρους της ∆υτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η ∆ΕΗ, αξιοποιώντας τις κατάλληλες θέσεις προς εκμετάλλευση του υδατικού δυναμικού του ποταμού, κατασκεύασε μια σειρά φραγμάτων και υδροηλεκτρικών σταθμών.

Ένα από τα Υδροηλεκτρικά Έργα της ∆ΕΗ στον ποταμό Αλιάκμονα, είναι αυτό στη Σφηκιά που βρίσκεται 20 χιλ. περίπου Νότια της Βέροιας. Το έργο στο σύνολό του αποτελείται από τον Ταμιευτήρα, την Σήραγγα Εκτροπής, το Φράγμα, τον Εκχειλιστή, τις Υδροληψίες, τις Σήραγγες Προσαγωγής, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό και τον Εκκενωτή Πυθμένα.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πώς λειτουργεί ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός με την  τεχνητή  λίμνη -που δημιουργηθηκε με το φράγμα του Αλιάκμονα, ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο  της ΔΕΗ στις εγκατάστασεις του και άκουσαν για την λειτουργία του κάθε τμήματος. Είδαν την αίθουσα  ελέγχου παραγωγής ενέργειας, τους  στροβίλους και τις γεννήτριες.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αναστρέφεται η λειτουργία των στροβίλων, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, ώστε τη νύχτα να μπορούν να αντλούν νερό από την κατάντη λίμνη Ασωμάτων, όταν υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από τους λιγνιτικούς σταθμούς, και να την αποδίδουν την ημέρα υπό συμφερότερους όρους.

Παράλληλα χάρη στις  ενδιαφέρουσες εξηγήσεις του υπεύθυνου της ΔΕΗ έγινε  κατανοητό ότι η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια έχει ελάχιστες  επιπτώσεις στο  περιβάλλον καθώς δεν μολύνει, ούτε ρυπαίνει το νερό.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Καραπέτσα Αθηνά, Κινατίδης Χρήστος, Κοκκινάς Νικόλαος, Σαμαρίνας Αθανάσιος, Σίνδρα Ευαγγελία και  Τζημαγεώργης Γεώργιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.