2ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας συμμετείχε στην δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης». Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ είχαν την δυνατότητα να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα Μαθηματικού,

αστρονόμου και φιλόσοφου Ερατοσθένη του Κυρηναίου.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν για το πείραμα του Ερατοσθένη, και οι μαθητές της Α τάξης, χτες, 20-03-2018 (εαρινή ισημερία 2018) εκτέλεσαν το πείραμα.

Χρησιμοποιώντας την φαντασία τους και απλά υλικά μέτρησαν την σκιά που σχημάτιζαν οι ακτίνες του Ηλίου με διάφορα αντικείμενα (όπως ενας εκκεντροφόρος άξονας, ένα γλαστράκι, ένα βιβλίο).

Συζήτησαν για θέματα όπως η ακρίβεια των μετρήσεων και παρατήρησαν την μετατόπιση της σκιάς των αντικειμένων καταγράφοντας τις διαδοχικές θέσεις της σκιάς του Ηλίου.

Συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα εργασίας και υπολόγισαν με την βοήθεια των καθηγητών τους την μεσημβρινή περιφέρεια της Γης και την ακτίνα της.

Όλη η δράση συντονίστηκε από τους καθηγητές του σχολείου κ. Ζαγγανά Παναγιώτη, Λάκκα Δημήτρη και Ζιώγα Αβραάμ. Οι μετρήσεις θα σταλούν στους διοργανωτές και θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδα με την συνεργασία του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Για την ιστορία, οι μετρήσεις των μαθητών είχαν ακρίβεια παρόμοια με την ακρίβεια του Ερατοσθένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.