ΣΤΟ VIBORG ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας συνεχίζοντας την συμμετοχή του στο πρόγραμμα με τίτλο “Sustainability Empowered by Young Europeans”, ΚΑ2 Erasmus+, βρέθηκε με μια αποστολή 5 μαθητών, τους Αρσένο Αλέξανδρο, Γκανάκα Ραφαήλ, Κλεισάρη Δήμητρα, Λάππα Κώστα και Μουλά Χρήστο, καθώς και 2 εκπαιδευτικών, του υποδιευθυντή, Παναγιώτη Ζαγγανά, και του μαθηματικού, Αβραάμ Ζιώγα , στο Asmidkloster Landbrugsskole, στο Viborg της Δανίας από τις 13-1-2020 έως τις 17-1-2020.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά διακρατική συνεργασία μεταξύ του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας  και σχολείων από  την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Σκωτία, και το  Asmidkloster Landbrugsskole από τη Δανία που ως σκοπό έχει οι νέοι της Ευρώπης να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος προς ένα πιο βιώσιμο εκπαιδευτικό σύστημα και περιβάλλον. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 14-19 ετών και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2020.

Στο Asmidkloster έγινε προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα βιώσιμης διαχείρισης του νερού και τη σημασία της διαχείρισης των υδάτων με προσοχή, ελάχιστη επεξεργασία και χωρίς σπατάλη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής μας στη Δανία, οι μαθητές του σχολείου συνεργάστηκαν με μαθητές των άλλων χωρών και ενημερώθηκαν για την διαχείριση του πόσιμου ύδατος, των όμβριων υδάτων που τροφοδοτούν την λίμνη του Viborg καθώς και τον βιολογικό καθαρισμό των αστικών λυμάτων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη τουViborg και συγκεκριμένα στον εντυπωσιακό καθεδρικό του Viborg  και στην τοπική λίμνη.

Όλα τα μέλη της αποστολής  εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από το κτίριο του επαγγελματικού σχολείου στην Δανία. Οι μαθητές εκεί έχουν την δυνατότητα να κατοικήσουν στις εστίες του σχολείου με πλήρη σίτιση. Στο σχολείο είδαμε χώρους εργασίας (αίθουσες) εξοπλισμένες με καναπέδες, τηλεόραση, πλήρη υποστήριξη υπολογιστών και διαδικτύου, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα με βάρη και διάδρομο γυμναστικής.