ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΜΠΗ

Οι μαθητές της  Β΄ και  Γ΄ Τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Λάρισας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 διδακτική επίσκεψη στο Τυροκομείο ΤΕΜΠΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής της Επιχείρησης και να γνωρίσουν από κοντά τα στάδια που μεσολαβούν από την παραλαβή της πρώτης ύλης (γάλακτος) μέχρι τη στιγμή που τα παραγόμενα, μέσω της όλης διαδικασίας, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι έτοιμα προς διάθεση στα διάφορα σημεία πώλησης.

Αρχικά ο υπεύθυνος της εταιρεία,ς κος Νίκος Τάχας, πληροφόρησε τους μαθητές για τις δραστηριότητες και το προφίλ της εταιρείας αναφέροντας ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος έκτασης 12,000 τ.μ. η οποία χάρη στις εξελιγμένες μορφές αυτοματισμού που χρησιμοποιεί επεξεργάζεται 10.000 λίτρα γάλακτος ανά ώρα. Επίσης ενημέρωσε τους μαθητές για τα παραγόμενα προϊόντα (τυριά, γιαούρτια, γάλα, παγωτά κ.α.) της εταιρείας ΤΕΜΠΗ και ότι αυτά μεταφέρονται και τοποθετούνται καθημερινά σε S/M, και σε μικρά μαγαζιά στο νομό Λάρισας από ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά η διανομή των προϊόντων γίνεται μέσω των αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο χημικός μηχανικός της επιχείρησης ξενάγησε τους μαθητές σε όλα τα στάδια παραγωγής της επιχείρησης δίνοντας έμφαση στον τεχνολογικό εξοπλισμό, τους αυτοματισμούς και τα συστήματα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.

Επισκεφθήκαμε το τμήμα παστεριώσης γάλακτος, το τμήμα καθαρισμού γάλακτος από σωματικά κύτταρα (αίμα), φυτικές ίνες, χώματα κλπ (κορυφολόγος), το τμήμα ομογενοποίησης, το τμήμα πήξης και ωρίμανσης της φέτας, το τμήμα συσκευασίας και ενημερωθήκαμε για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά τμήματα της γραμμής παραγωγής καθώς και τους αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται.

Στο τέλος της ξενάγησης οι υπεύθυνοι της εταιρείας μοίρασαν στους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές προϊόντα της εταιρείας τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες της μονάδας, για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και την προθυμία τους να παράσχουν στους μαθητές όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία του τυροκομείου αλλά και να λύσουν τυχόν απορίες τους.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του τομέα Ευαγγελία Σίνδρα, Γεώργιος Τζημαγιώργης, Χρήστος Κινατίδης, Χρήστος Μπιζιργιάννης, Ελένη Μουλάκη